Wist jij dat je ook bang kunt zijn om wél succes te hebben?

Nu vraag je je allicht af: Wat kan er nu slecht zijn aan succes?

Veel mensen denken dat succes ook zijn keerzijden kan hebben. Succesvolle mensen kunnen het druk hebben, ze hebben grotere verantwoordelijkheden, ze kunnen vaak grotere risico’s lopen en er wordt soms meer van ze verwacht.

Als je de angst hebt voor succes kunnen de bovenstaande redenen voor jou een onbewuste ballast zijn. Je onderbewuste zal je pogingen om je doelen te bereiken steeds tegenhouden. Zolang je bang bent voor succes zul je dus je eigen succes niet bereiken.

Voor mij was het heel herkenbaar doordat ik mijzelf saboteerde door mezelf te vertellen dat ik ooit iets voor mezelf ging beginnen, maar ook allerlei excuses kon bedenken om het niet te doen.

Hoe saboteer je dan je eigen succes?

Jouw onderbewuste heeft een aantal manieren om ervoor te zorgen dat jij je doelen niet zal behalen. Zo kan het zijn dat je steeds excuses bedenkt om iets niet te doen: “Ik kan pas mooie fotos maken als ik een goede camera heb”. Na de aanschaf zeg je tegen jezelf: “Ik ga pas beginnen met fotograferen als ik ook een professionele lens heb, want ik wil wel gewoon met goede spullen werken.”

Vervolgens zeg je tegen jezelf: “Maar ik kan nu nog geen nieuwe lens betalen, dus ik kan nog niet beginnen aan mijn fotografie.” Zo. Je hebt toegegeven aan je angst. Je zult je doel voorlopig niet behalen. Sterker nog, als je hier last van hebt zul je jezelf steeds opnieuw voor de gek houden en constant nieuwe dingen bedenken die jou tegen gaan houden te doen waar jij toch wel naar verlangt.

Deze vorm van uitstelgedrag zorgt ervoor dat je doel nooit wordt verwezenlijkt, en dat je dus nooit te maken zult krijgen met de hoeveelheid succes waar je onbewust zo bang voor bent.