Van alles wat we doen, doen we 95% onbewust. Denk hierbij aan
het bloed laten stromen door jouw lichaam,
jouw hart laten kloppen,
wondjes laten genezen,
knipperen van de ogen
en ga zo maar door.
Want als ik jou nu vraag: Hoe voelt jouw kleine teen nu? Gaat jouw gedachten daar misschien nu wel heen, terwijl die kleine teen er de hele tijd is. 

Hypnose is een staat van focus en ontspanning. Wist je dat bijna iedereen in het dagelijks leven, meer dan zo’n  20x per dag in een hypnotische staat komt? 

Bijvoorbeeld:
* Je bent zo geconcentreerd een boek aan het lezen, dat je alles om je heen even niet meer mee krijgt.
* Je bent tijdens het autorijden in gedachten, dat het lijkt of je een stukje van de rit hebt ‘gemist’.
* Je gaat helemaal op in een film of serie en kunt niet geloven dat het al weer een paar uur later is.

Dit zijn allemaal vormen van spontane hypnose.
Hypnose is een toestand van geconcentreerde aandacht, waardoor men zich losmaakt van de uitwendige omgeving en opgaat in een innerlijke wereld. Deze toestand noemt men ook wel  ‘trance’. In wezen is er geen verschil tussen dergelijke alledaagse trances en de hypnotische trance.

 

Hypnose is eigenlijk helemaal geen heel bijzonder verschijnsel. Het maakt gebruik van ontspanningstechnieken en het voorstellingsvermogen, vergelijkbaar met een dagdroom of een fantasie.

Wetenschappelijke onderzoeken hebben aangetoond dat hypnose een krachtig middel is in therapieën en bij hulpverlening. Hypnose is een kostenbesparende methode; het is meestal doelgericht en sneller en het voorkomt bij een groot aantal klachten onnodige medische behandelingen en medicijngebruik. Hypnose is ook zeer goedkoop en effectief bij het behandelen van slechte gewoonten.

 

“Elke hypnose is een zelfhypnose” is een bekende uitspraak en zeker waar. Als je ‘in hypnose’ gaat, heb je daar zelf de regie over en die regie houd je ook ten aller tijden. Je zult alleen maar de dingen doen, waar je zelf ook achter staat!

 

Wat is hypnose niet?
Vaak denken mensen bij hypnose nog steeds alleen maar aan een showhypnotiseur, die mensen bijzondere dingen laat doen en laat lijken dat ze daar geen controle over hebben of het zich later niet meer kunnen herinneren. Hierdoor denken mensen dat ze in hypnose de controle verliezen. Dit is onjuist.

Een therapeut laat een cliënt niets tegen zijn of haar eigen wil doen. De cliënt is zich tijdens de trance wel degelijk bewust van wat er gebeurt en kan de suggesties van de therapeut in trance gebruiken om zijn geest te ontspannen en zich zo beter te voelen en te kunnen denken.